Kósersági engedély

kosher blue grunge seal isolated on whiteKét alapelvet kell figyelembe venni a kóser élelmiszergyártás során:
1. Minden felhasznált alapanyagnak, még az aromáknak és más adalékanyagoknak is kósernek kell lennie. Ha tejszármazékot vagy állati eredetű terméket használnak, akkor meg kell bizonyosodni róla, hogy kóser állatból származzon, az állat megfelelően legyen levágva, kikóserolva, stb. és a terméken fel kell tüntetni, hogy tejes vagy húsos.

2. A gyárnak is kósernek kell lennie. Ehhez ellenőrizni kell, hogy az adott gépsoron mit állítottak elő korábban. Hiába kóser minden alapanyag ma, ha előző nap nem kósert gyártottak. Tehát az alapanyagokon kívül a gyárnak, a gépeknek is kósernek kell lennie. (Pl. sok helyen használnak olyan duplafalú üstöket, melynek falában forró víz vagy gőz cirkulál. Ha ez az egész gyáron végigmenő keringető rendszerben működik, és van nem kósert tartalmazó üst is, akkor ez a közös főzővíz „eltréflizi” a kósert is. Ugyanis háláchikus alapelv1, hogyha egy edény két oldalán forró folyadék van, akkor az „íz” átmegy az edény falán.)

A modern ember nagyon jól tudja, hogy akármilyen egészségügyi előírások is vannak az élelmiszeriparban, azt különböző szervezeteknek ellenőriznie kell, nem lehet a betartásukat kizárólag a dolgozókra vagy a tulajdonosra bízni. Ugyanígy szükséges a kósersági szabályok betartásának ellenőrzése. Különösen fontos ez olyan gyárak esetében, ahol kóser és nem kóser termékeket is gyártanak. A rabbinikus pecsét, a hechser, ennek az ellenőrzésnek a meglétét igazolja.


Pékségünknek a kósersági engedélyt, a kósersági pecsétet a hechsert a nemzetközileg elismert londoni Ortodox Kedassia, illetve a magyarországi Chábád Ludavics közösség vezető rabbija, Baruch Oberlander biztosítja.


Our kosher permit and certificate (Hechsher) is issued by the internationally recognized Orthodox Kedassia of London, and the chief rabbi of the HungarianChabad Lubavich community, Baruch Oberlander.

Keddasia Kosher-600

tzedek of the charedi communities-600-01

 

2 thoughts on “Kósersági engedély

 1. “It is also standard fair [sic] for a candidate to run on a change platform questioning the status quo under the incumbent.”True….but when someone promises change while allowing (or employing) their “cult of personality” to obscure the real, tangible characteristics of that change, then what is delivered may not in any way resemble what was hoped for. All Sowell is saying is that the vetting process for Obama is distorted by the emotionalism displayed by his worshippers. They not only do not want to discuss the facts, they resent being confronted with them.

 2. Szia Daniel,

  Ezrat Hashem Vasárnap egy kis csoportba érkezünk Magyarországra két napig.

  A vasárnapi vasárnap reggel szeretném elküldeni George-t.

  8 darab SEMES07 szeletelve
  6 darab SEMES12 szeletelve
  30 egység SEMES32
  30 egység SEMES40
  2 kg SEMES52 csokoládé
  2 kg SEMES52 fahéj
  2 kg koriander.
  2 kg különböző cukormentes cookie-k.
  Kérem, válaszoljon.

  Köszönöm előre, és áldással

  Itche Rosengarten
  +972533110225

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.